telephone03 - 8000 8000 envelopepro[at]moha[dot]gov[dot]my

phone  03 - 8000 8000       
email  pro[at]moha[dot]gov[dot]my


Soalan Lazim Hubungi Kami Aduan dan Maklum Balas Peta Laman

kdnfaqkdncontactuskdnfeedbackkdnmap

logo-header

logo-header

Aspek Utama Penapisan Filem

Menjadi hasrat dan aspirasi kerajaan dan negara untuk menjaga hubungan harmonis antara kaum dan wilayah serta mengekang perkembangan perkara negatif agar tidak menular dalam kalangan masyarakat. Filem membawa pengaruh dan kesan menular di kalangan masyarakat. Filem membawa pengaruh dan kesan terhadap masyarakat dan negara. Mesej yang tersurat dan tersirat disampaikan dengan cara kreatif, dapat menghibur dan mendidik masyarakat, di samping menjamin kejayaan matlamat di atas.

 

Secara amnya, Garis panduan ini berkisar kepada empat aspek utama iaitu:

 

Keselamatan dan Ketenteraman Awam


Filem yang mengandungi tema, jalan cerita, adegan atau dialog yang menyentuh keselamatan dan ketenteraman awam adalah dibenarkan. Walau bagaimanapun perkara-perkara di bawah ini perlu diberi perhatian dan diteliti secara mendalam, supaya tidak menimbulkan kontroversi dan keraguan di kalangan masyarakat.

Keagamaan

Filem yang mengandungi tema, jalan cerita, adegan atau dialog yang menyentuh hal-hal agama adalah dibenarkan. Walau bagaimanapun perkara-perkara di bawah ini perlu diberi perhatian dan diteliti secara mendalam supaya tidak menimbulkan kontroversi dan keraguan di kalangan masyarakat.

Sosiobudaya

Filem yang mengandungi tema, jalan cerita, adegan atau dialog yang menyentuh hal-hal sosiobudaya adalah dibenarkan. Walau bagaimanapun perkara-perkara di bawah ini perlu diberi perhatian dan diteliti secara mendalam supaya tidak menimbulkan kontroversi dan keraguan di kalangan masyarakat.

Ketertiban dan Ketatasusilaan

Filem yang mengandungi tema, jalan cerita, adegan atau dialog yang menyentuh hal-hal ketertiban dan ketatasusilaan adalah dibenarkan. Walau bagaimanapun perkara-perkara di bawah ini perlu diberi perhatian dan diteliti secara mendalam supaya tidak menimbulkan kontroversi dan keraguan di kalangan masyarakat.

AGENSI & PAUTAN LUAR


AGENSI & PAUTAN LUAR


alamat Setia Perkasa 1, 2, 7 & 9, Kompleks Setia Perkasa, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62546 Putrajaya
hubungi Tel: 03 8000 8000
Fax : 03-88891613 / 03-88891610
emel pro[at]moha[dot]gov[dot]my

Hakcipta Terpelihara © Kementerian Dalam Negeri 2018
Paparan terbaik pada Mozilla Firefox 3, Internet Explorer 10
dan Google Chrome dengan resolusi minima 1366x768

fb3 update tweet update youtube insta

Kemaskini Terakhir: 04 April 2024.
Jumlah Pelawat : 1083001

moha qrcode