Awam | Warga KDN   phone white 03 - 8000 8000  email icon  pro[at]moha[dot]gov[dot]my

Selamat Datang

Pautan Pantas Maklumat Korporat, Direktori, Perkhidmatan Online, Terkini dan Menu Portal

  kdn mapkdn feedbackkdn contact uskdn faq

Senarai 1267


SENARAI DI BAWAH JAWATANKUASA 1267 
(Al-Qaida Sanctions List)

Senarai ini diselenggara oleh Jawatankuasa 1267 iaitu satu jawatankuasa yang ditubuhkan mengikut Resolusi Majlis Keselamatan PBB 1267 (1999) dan 1989 (2011). Senarai ini mengandungi maklumat individu dan kumpulan yang terlibat dengan kumpulan Al-Qaida. Senarai ini boleh didapati di laman web Jawatankuasa 1267 dalam tiga format iaitu PDF, XML dan HTML (klik untuk melihat senarai).


Penyenaraian


Permohonan boleh dibuat kepada Jawatankuasa 1267 untuk menyenaraikan mana-mana individu atau kumpulan yang terlibat dengan kumpulan Al-Qaida. Tatacara permohonan boleh dirujuk ke laman web Jawatankuasa 1267 (klik untuk maklumat lanjut). Laman web tersebut juga menyediakan borang-borang dan panduan bagi permohonan penyenaraian. Permohonan penyenaraian hanya boleh dibuat oleh PDRM melalui Kementerian Dalam Negeri.


Penyahsenaraian


Mana-mana individu atau kumpulan yang disenaraikan boleh mengemukakan permohonan untuk mengeluarkan nama mereka dari senarai ini. Borang dan tatacara permohonan bagi penyahsenaraian boleh didapati di laman web Jawatankuasa 1267 (klik untuk maklumat lanjut). Borang permohonan hendaklah dikemukakan kepada Kementerian Dalam Negeri. Jawatankuasa 1267 akan menentukan sama ada permohonan penyahsenaraian itu diluluskan atau tidak.


Pengecualian


Walaupun dikenakan pembekuan aset, mana-mana individu atau kumpulan boleh mengemukakan permohonan kepada Jawatankuasa 1267 untuk diberikan pengecualian untuk menggunakan sebahagian daripada aset yang dibekukan bagi keperluan asas.

Maklumat lanjut mengenai pengecualian ini boleh diperolehi di laman web Jawatankuasa 1267 (klik untuk maklumat lanjut). Permohonan ini hendaklah dikemukakan kepada Kementerian Dalam Negeri.

Selain itu, mana-mana individu atau kumpulan yang berpandangan bahawa mereka telah dikenakan pembekuan aset secara salah akibat mempunyai nama yang sama atau serupa dengan individu atau kumpulan yang tersenarai, permohonan untuk dilepaskan dari tindakan pembekuan aset hendaklah dikemukakan kepada Kementerian Dalam Negeri dengan mengemukakan dokumen-dokumen berkaitan (spt. kad pengenalan, pasport, sijil kelahiran, sijil pendaftaran perniagaan/pertubuhan) bagi menyokong dan mengesahkan bahawa mereka bukanlah individu atau kumpulan yang sepatutunya dikenakan tindakan pembekuan aset.

Agensi |

KLIK LOGO UNTUK KE MAKLUMAT PERKHIDMATAN AGENSI

PDRM APMM Logo 2 JIM AADK jpn update PENJARA jppm update  esscom update RELA new ipsom

Agensi |

KLIK LOGO UNTUK KE MAKLUMAT PERKHIDMATAN AGENSI

 PDRM  APMM Logo 2  JIM  AADK  jpn update  PENJARA  jppm update  esscom RELA  new ipsom