Awam | Warga KDN   phone white 03 - 8000 8000  email icon  pro[at]moha[dot]gov[dot]my

Selamat Datang

Pautan Pantas Maklumat Korporat, Direktori, Perkhidmatan Online, Terkini dan Menu Portal

  kdn mapkdn feedbackkdn contact uskdn faq

header plain mobile2

KENYATAAN MEDIA DATO’ SRI ALWI BIN HJ. IBRAHIM KETUA SETIAUSAHA KEMENTERIAN DALAM NEGERI MENGENAI PENYIARAN BERITA UTAMA BERTAJUK “MALAYSIAN TERRORIST LEADER” BERSAMA GAMBAR UMAT ISLAM SEDANG BERSOLAT TERAWIH

KENYATAAN MEDIA

DATO’ SRI ALWI BIN HJ. IBRAHIM

KETUA SETIAUSAHA

KEMENTERIAN DALAM NEGERI

 

MENGENAI

 

PENYIARAN BERITA UTAMA BERTAJUK “MALAYSIAN TERRORIST LEADER”

BERSAMA GAMBAR UMAT ISLAM SEDANG BERSOLAT TERAWIH

YANG DISIARKAN OLEH AKHBAR HARIAN THE STAR BERTARIKH 27 MEI 2017

 

29 MEI 2017

 

 

1. Kementerian Dalam Negeri (KDN) pada 29 Mei 2017 (Isnin) telah memanggil ketua editor akhbar harian The Star ke KDN dan menyerahkan surat tunjuk sebab kepada akhbar berkenaan berhubung penyiaran berita muka hadapan bertajuk “Malaysian Terrorist Leader” disertai gambar umat Islam sedang bersolat terawih yang telah disiarkan pada 27 Mei 2017 lalu.

 

2. Kementerian amat dukacita akan tajuk berita itu pada halaman yang turut dimuatkan gambar yang tidak mempunyai kaitan sama sekali dengan berita berkenaan dan sangat tidak sesuai untuk disiarkan pada halaman yang sama kerana ia mengelirukan, menimbulkan salah faham dan prejudis terhadap umat Islam yang mungkin akan dikaitkan dengan keganasan. Ia juga secara tidak langsung mempersendakan Agama Islam.

 

3. Akhbar harian The Star diberikan tempoh 7 hari untuk menjawab surat tunjuk sebab mengapa tindakan tidak boleh diambil terhadapnya di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (AMCP) 1984 termasuk digantung permit penerbitan.

 

4. Kementerian mengingatkan semua akhbar untuk bersama-sama memastikan kandungan penerbitan tidak mengandungi unsur-unsur yang menyentuh sensitiviti dan boleh memudaratkan ketenteraman awam.

 

5. Pihak akhbar bertanggungjawab memastikan perpaduan dan kesejahteraan rakyat Malaysia yang berbilang bangsa, agama dan budaya sentiasa terpelihara.

 

KEMENTERIAN DALAM NEGERI

Putrajaya

Agensi |

KLIK LOGO UNTUK KE MAKLUMAT PERKHIDMATAN AGENSI

PDRM PENJARA JIM jpn update AADK jppm update RELA AKSEM new ipsom APMM Logo 2  esscom

Agensi |

KLIK LOGO UNTUK KE MAKLUMAT PERKHIDMATAN AGENSI

 PDRM  PENJARA  JIM  jpn update  AADK  jppm update RELA AKSEM   new ipsom  APMM Logo 2  esscom