Awam | Warga KDN     phone white icon 7.jpg 03 - 8000 8000  email icon  pro[at]moha[dot]gov[dot]my

Selamat Datang Ke Kementerian Dalam Negeri

Pautan Pantas Maklumat Korporat, Direktori, Perkhidmatan Online, Terkini dan Menu Portal

header plain mobile2

Hal Ehwal Pendaftaran Negara

Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
MENTERI DALAM NEGERI
TIMBALAN MENTERI DALAM NEGERI
KETUA SETIAUSAHA
YB Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin Bin Haji Mohd Yassin
YB Datuk Mohd Azis Bin Jamman
YBhg. Dato' Seri Alwi Bin Hj. Ibrahim
Teraju Utama
KEMENTERIAN DALAM NEGERI
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow

PERHIMPUNAN BULANAN BAGI BULAN SEPTEMBER 2014

Putrajaya, 11 September 2014 - Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi telah hadir menyempurnakan Perhimpunan Bulanan bagi bulan September bersama warga Kementerian Dalam Negeri di Dewan Auditorium, Kompleks D Putrajaya.

Dalam ucapan perasmiannya, beliau menyentuh mengenai dapatan awal kajian yang dijalankan oleh PDRM, KDN dengan kerjasama UNITEN  terhadap 25,000 responden yang mendapati, responden merasa tidak selamat kerana faktor-faktor berikut ; YANG PERTAMA DAN YANG PALING TINGGI : kerana ramainya pendatang asing (30% ; 7,391 orang), diikuti KEDUA :  dengan sebab tiada lampu jalan(20% ; 4,927 orang), KETIGA : tiada rondaan polis (15% ; 3,695 orang),KEEMPAT :  kawasan sering berlaku jenayah (15% ; 3,695 orang), KELIMA : ancaman kongsi gelap (9% ; 2,217 orang), KEENAM : kumpulan penagih dadah (7% ; 1,724 orang) dan kerana sebab-sebab lain (4% ; 985 orang).

Selain itu, beliau juga mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada Pengurusan Tertinggi KDN, PDRM, JPN, ROS, RELA, AADK, JIM, Penjara, JPAM dan Bahagian Perancangan Strategik yang telah melaksanakan inisiatif strategik 1KDN apabila buat julung julung kalinya secara serentak dan padu telah mengkaji  semula pelan strategik masing-masing dan pelan transfomasi 2015-2020 sebagai menyahut dan mengambil tindakan menangani persoalan yang saya kemukakan sebentar tadi.

Beliau juga memberi penghormatan kepada mangsa dan keluarga mangsa yang terlibat dengan insiden pencerobohan di Lahad Datu, Sabah.  Sememangnya menjadi kebiasaan tomahan-tomahan seperti ini amat digemari oleh pihak berkenaan.

Hadir sama Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Ketua Setiausaha KDN DatoÔÇÖ Seri Mohamad Khalid Hj Shariff dan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.┬á

 

 

 

Agensi |

KLIK LOGO UNTUK KE MAKLUMAT PERKHIDMATAN AGENSI

 PDRM  PENJARA  JIM  JPN  AADK  JPPM RELA AKSEM   Lembaga Penapis Filem  new ipsom  APMM Logo 2  esscom